ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι 

Φαίνεται ότι οι πρωτοβουλίες της ΠΟΜΕΝΣ στο θέμα των συναδέλφων προελεύσεως ΕΜΘ τάραξαν τα λιμνάζοντα νερά και αναστάτωσαν παλιούς και όψιμους «στρατιωτικούς συνδικαλιστές», που θεωρούν ότι συνδικαλισμός είναι τα ευχολόγια και οι θερμές ευχές και «παρακλήσεις» προς την εκάστοτε ηγεσία.

Η ΠΟΜΕΝΣ έχει αναδείξει τις διαχρονικές αδικίες στο θεσμό των ΕΜΘ με πλήθος ενεργειών της. Ενδεικτικά αναφέρουμε έγγραφά μας

β. ΠΟΜΕΝΣ: Τι συμβαίνει με τις Προαγωγές των Μονιμοποιηθέντων Εθελοντών ετών 1985-1990;

γ. ΠΟΜΕΝΣ: Τί συζητήθηκε για τους ΕΜΘ – ΕΠΟΠ με τον κ. Υφυπουργό

δ. ΠΟΜΕΝΣ: Προτάσεις Σταδιοδρομίας – Μισθολογικά – Ασφαλιστικά προσωπικού προέλευσης ΑΣΣΥ – ΕΜΘ

προς την αρμόδια Πολική και Φυσική Ηγεσία, με τα οποία ζητούμε την άρση των υφιστάμενων αδικιών και την υπαγωγή των ΕΜΘ στην Β΄ Κατηγορία του μισθολογίου. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τη μισθοδοσία των συναδέλφων, αλλά και τις συνδεόμενες με αυτήν συνταξιοδοτικές παροχές, εφάπαξ και μερίσματα.

Όμως, τρία χρόνια μετά την ψήφιση του Ν.4472/2017 και ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Ν.4609/2019, το μισθολογικό ζήτημα των ΕΜΘ παραμένει εκκρεμές. Ήδη συνάδελφοί μας έχουν προαχθεί στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού και συνεχίζουν να αμείβονται ως Ανθυπασπιστές.

Οι αδικίες του νέου μισθολογίου (Ν.4472/2017) έχουν συγκεκριμένες αιτίες και προϊστορία. Η ΠΟΕΣ ήταν αυτή που πρότεινε την υπαγωγή των ΕΜΘ στη Γ’ Κατηγορία του μισθολογίου, «ξεχνώντας» ότι τα στελέχη αυτά, ανεξαρτήτως προέλευσης, είχαν ήδη μονιμοποιηθεί δυνάμει του άρθρου 69 του Ν.3883/2010. Ήταν η ΠΟΕΣ που, την ίδια στιγμή, πρότεινε την κατάταξη μονιμοποιηθέντων στελεχών που ομοίως δεν προέρχονταν από ΑΣΣΥ στη Β’ Κατηγορία. 

Η δικαστική διεκδίκηση της μισθολογικής αποκατάστασης των συναδέλφων προελεύσεως ΕΜΘ,  είναι ένα μέσο διεκδίκησης. Αυτό δεν σημαίνει, ασφαλώς, ότι παύει και κάθε άλλη μορφή συνδικαλιστικής διεκδίκησης. Η ΠΟΜΕΝΣ με την δυναμική παρουσία της θα συνεχίσει να θέτει επιτακτικά το ζήτημα της μισθολογικής αποκατάστασης των ΕΜΘ, απαιτώντας την άμεση λύση του. Μακάρι η Ελληνική Πολιτεία να επιλύσει άμεσα την εκκρεμότητα αυτή. Δυστυχώς, η πρόσφατη εμπειρία της νυχτερινής αποζημίωσης, η οποία παραμένει ανενεργός τρία χρόνια μετά την «νομοθετική επίλυσή» της, δείχνει ότι τίποτα δεν θεωρείται κερδισμένο μέχρι να φανεί εμπράκτως στη μισθοδοσία των συναδέλφων μας.

Η ΠΟΜΕΝΣ έχει θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την δικαστική διεκδίκηση της μισθολογικής αποκατάστασης των ΕΜΘ. Θα ήταν ευχής έργο η Πολιτεία να λάβει εκείνες τις αποφάσεις που θα καταστήσουν αχρείαστη την προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Μέχρι τότε όμως, κανένας συνάδελφος δεν πρέπει να μείνει ανενεργός, αφήνοντας τα πράγματα στην τύχη τους.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ.

Η δυναμική διεκδίκηση είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε τις αξιώσεις μας και να επιτύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε. 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Δημήτριος Ρώτας
Επγός (ΥΔΚ)

 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γεώργιος Θεοδώρου
Τχης (ΠΖ)

 

Facebook