Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

  1. Από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, από την ένταξή τους στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι και την αποστρατεία τους, είναι οι μεταθέσεις σε τόπους μακριά από την πατρογονική τους εστία και τα συμφέροντα τους. Το γεγονός αυτό, άρρηκτα συνδεδεμένο με την στρατιωτική ιδιότητα, γεννά σωρεία δυσκολιών  τόσο στους ίδιους όσο και στις οικογένειές τους και ιδιαίτερα στο θέμα της στέγασής τους.

  1. Συγκεκριμένα, η εξεύρεση οικίας στέγασης αποτελεί ολοένα και δυσκολότερο επίτευγμα, ιδιαίτερα σε νησιωτικές περιοχές καθώς και περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, οδηγώντας μας σε απόγνωση και οικονομικό αδιέξοδο. Οι αναγκαστικές μετακινήσεις των στρατιωτικών, μακριά από την πατρογονική τους εστία, λόγω υπηρεσιακών αναγκών, καθιστούν αδύνατη την αγορά μόνιμης κατοικίας, ενώ οι προσπάθειες αναζήτησης ενοικιαζόμενης οικίας προσκρούουν κυρίως:

           α.   Στην προτίμηση των ιδιοκτητών για διάθεση των οικημάτων με ημερήσια μίσθωση (φαινόμενο Airbnb).

           β.   Στη μηδενική οικονομική υποστήριξη της υπηρεσίας και

           γ.    Στη χαμηλή διαθεσιμότητα υπηρεσιακών οικημάτων.

  1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, με το σχετικό έγγραφό της (https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/329-pomens-oikimata-stegasis-stratiotikon), είχε επισημάνει το πρόβλημα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα, διαπιστώνουμε μηδαμινά μέτρα ανακούφισης ενώ οι διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης και του κ. Καμμένου περί υλοποίησης ρεαλιστικών προτάσεων για κατασκευή νέων οικημάτων έτσι ώστε « … να φτάσουμε σε πληρότητα που θα ξεπερνάει το 70% για όλους τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς και τις οικογένειές τους ιδιαίτερα στα νησιά μας και στην παραμεθόριο», αποδείχτηκαν φρούδες και ανέξοδες υποσχέσεις στερούμενες πραγματικής βούλησης. Οι πολιτικές εξαγγελίες περί του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα της πολιτικής που θα εφαρμόσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η πολυδιαφημιζόμενη ανακήρυξη του 2018 ως Έτος Μέριμνας Προσωπικού έμειναν στην ουσία κενού περιεχομένου.
  1. Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι πολύ μεγάλο και οι προεκτάσεις του εκτιμάται ότι θα έχουν αντίκτυπο στην ψυχολογική κατάσταση των συναδέλφων μας οι οποίοι έχουν  υποστεί αλλεπάλληλες περικοπές, η έκταση και η ένταση των οποίων τα τελευταία χρόνια, έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου τους, όπως άλλωστε και των υπολοίπων συμπολιτών μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δραματική έκκληση συναδέλφου προς την Ομοσπονδία μας, που μετατέθηκε σε νησιωτική περιοχή και βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση, λόγω αδυναμίας εύρεσης οικήματος μηνιαίας μίσθωσης ή χορήγησης υπηρεσιακού καταλύματος από τη Μονάδα του, αναφέροντας μας ότι η μόνη ενδεδειγμένη λύση που του απέμεινε ήταν να κοιμάται στο ΙΧ αυτοκίνητό του!!!.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί

  1. Χρέος των θεσμικών παραγόντων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και  των ηγετών της Στρατιωτικής ηγεσίας είναι να αφουγκράζονται μεταξύ άλλων και το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους και τα οποία (προβλήματα) μπορούν να καταστούν ικανά να επηρεάσουν αρνητικά την απόδοση τους στα καθήκοντα τους. Χρέος τους επίσης είναι να αντιμετωπίζουν δυναμικά και καίρια το κάθε πρόβλημα εφαρμόζοντας πολύ συχνά ρηξικέλευθες λύσεις.
  1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης καταθέτει τις παρακάτω προτάσεις, προτείνοντας παράλληλα τη σύσταση ομάδας εργασίας αποτελούμενη από προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, των Γενικών Επιτελείων και εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, με σκοπό την επεξεργασία τους και την κατάθεση ενός πλήρους σχεδίου αντιμετώπισης του θέματος:

           α.  Την αντιπαροχή εκτάσεων των στρατοπέδων που δεν βρίσκονται  σε λειτουργία, σε κατασκευαστικές εταιρίες, για τη δημιουργία στρατιωτικών οικημάτων στις εν λόγω ή σε άλλες περιοχές ανάλογα με τις ανάγκες του στρατιωτικού προσωπικού.

           β.  Τη χορήγηση επιδόματος ενοικίου στα στελέχη που υπηρετούν σε περιοχές, που δεν διαθέτουν ιδιόκτητη οικία και δεν υπάρχουν στρατιωτικά οικήματα.

           γ.  Την αξιοποίηση των κενών και ημιτελών κτιρίων που υφίστανται σε πολλές Στρατιωτικές Μονάδες, με διαμόρφωση αυτών σε κατοικίες στρατιωτικών.

           δ.  Τη διάθεση μέρους των υπηρεσιακών οικημάτων που διατίθενται για παραθερισμό.

           ε. Τη διάθεση χώρων στέγασης κατόπιν μίσθωσης ξενοδοχειακών μονάδων.

  1.  Η εξεύρεση οικίας στέγασης αποτελεί απαραίτητη και ελάχιστη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη συμμετοχή των στελεχών στο υπηρεσιακό τους έργο και καλούμε την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία να κινήσει άμεσα διαδικασίες εξεύρεσης λύσης. Παράλληλα καλούμε τις τοπικές Διοικητικές αρχές κυρίως των τουριστικών περιοχών ανά την επικράτεια, να τοποθετηθούν ενθαρρύνοντας τους ιδιοκτήτες ακινήτων, για τη διάθεση τους σε στρατιωτικούς, αποδεικνύοντας έμπρακτα την υποστήριξή τους στις Ε.Δ. η παρουσία των οποίων συμβάλλει και στην οικονομική ενίσχυση του κάθε τόπου.
  1. Εισηγητής θέματος: Τομεάρχης Μέριμνας Προσωπικού: Αντισμήναρχος (ΕΑ) Κυριάκος Αυγερινός, τηλ. 6983 515236
  1. Χειριστής θέματος: Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού Επισμημαγός (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλ. 6983 503377.

 

Μετά τιμής
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Δημήτριος Ρώτας
Επγός (ΥΔΚ)

 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γεώργιος Θεοδώρου
Λγος (ΠΖ)

 

Facebook