Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, κατόπιν σχετικής επιστολής της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΣΠΕΑΜ/Θ), κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, με αφορμή τις συνθήκες υπό τις οποίες φιλοξενούνται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ), που μετακινήθηκαν από Μονάδες του εσωτερικού της Χώρας, στο Νομό Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου, προς ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας. Συγκεκριμένα, η στέγαση 20 – 30 ή και περισσοτέρων ατόμων σε κοινόχρηστους θαλάμους των ΕΔ, αυξάνει κατακόρυφα τις συνθήκες μετάδοσης του ιού COVID-19 (κορωνοϊού), την ώρα που ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ) καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς το αντίθετο.

2. Μάλιστα, όπως ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία του ιού COVID-19 (κορωνοϊού), ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, μετά και το διάγγελμα του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, και προκειμένου να τονιστεί η σοβαρότητα του κινδύνου που εγκυμονούν οι συγχρωτισμοί ατόμων, απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με συμμετοχή δέκα (10) ή περισσότερων ατόμων.

3.Επίσης με απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού αναστέλλεται από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 22 Μαρτίου 2020 προς Δευτέρα, η λειτουργία των Ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας που δεν έχουν πελάτες ενώ όσα έχουν πελάτες παρατείνεται κατά μια εβδομάδα η αναστολή της λειτουργίας τους, ώστε οι πελάτες τους να μπορέσουν να βρουν εναλλακτικές λύσεις, με εξαίρεση μεταξύ άλλων όσα Ξενοδοχεία θα εξυπηρετούν τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

4. Κατόπιν των ανωτέρω η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – ΠΟΜΕΝΣ, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και για την πιστή τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των συναδέλφων μας, οι οποίοι επιχειρούν σε αντίξοες συνθήκες και με την απειλή της μετάδοσης του ιού COVID-19, προτείνει:

Την ΑΜΕΣΗ μίσθωση όσων  ξενοδοχειακών Μονάδων κριθούν απαραίτητες στην περιοχή του Νομού Έβρου και των νησιών του Αιγαίου προκειμένου να διατεθούν για τις ανάγκες στρατωνισμού των συναδέλφων μας προς αποσυμφόρηση τους από τις Μονάδες αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας.

5. Επισημαίνεται ότι ανάλογη απόφαση έχει λάβει το Υπουργείο Προστασίας του πολίτη, για τους υπηρετούντες στην Ελληνική Αστυνομία και τα Σώματα Ασφαλείας, που κρίθηκε απαραίτητο να μετακινηθούν στις ανωτέρω περιοχές, μισθώνοντας ξενοδοχειακές Μονάδες για την στέγαση του προσωπικού της.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

6. Η προστασία της υγείας και της ασφάλειας του κάθε πολίτη αυτής της χώρας αποτελεί αυτονόητη επιδίωξη του κρατικού μηχανισμού της. Αυτό επιζητούμε να εφαρμοστεί και για τους συναδέλφους μας που εκτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους για την χώρα μας. Σας καλούμε να λάβετε τώρα μέτρα πριν μετατραπούν οι δομές φιλοξενίας των Ε.Δ. σε μικροβιολογικές βόμβες διασποράς του ιού που θα θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των συναδέλφων, θα επηρεάσουν το αξιόμαχο των Μονάδων που υπηρετούν και θα επιβαρύνουν τις ήδη βεβαρυμμένες υγειονομικές δομές της χώρας.

7. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στον οποίο κοινοποιείται το παρόν παρακαλείται για ενέργειες κατά κρίση του.

8. Εισηγητής θέματος: Aναπληρωτής Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού: Eπχίας (ΠΖ) Πολυδεύκης Ιωάννου, τηλ. 6980286692

9. Χειριστής θέματος, Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού: Επισμηναγός (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλ. 6983 503377

Μετά τιμής
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Δημήτριος Ρώτας
Επγός (ΥΔΚ)

 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γεώργιος Θεοδώρου
Τχης (ΠΖ)

 

Facebook