Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

1. Για άλλη μια φορά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, γίνεται αποδέκτρια έντονων παραπόνων συναδέλφων που δυστυχώς αφορούν τον ευαίσθητο τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

2. Συγκεκριμένα, όπως μας καταγγέλλεται από την Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου (Ε.Σ.ΠΕ.ΗΠ.), συνάδελφος που υπηρετεί στην περιοχή της Ηπείρου νοσηλεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων “Χατζηκώστα”, κατόπιν τροχαίου ατυχήματος που υπέστη. Ακολούθησε προγραμματισμένη επέμβαση αποκατάστασης της βλάβης (στο ίδιο νοσοκομείο) κατόπιν έγκρισης της υπηρεσίας. Έξι μήνες όμως αργότερα ενημερώθηκε από την υπηρεσία πως απαιτείται να καταβάλει το ποσό των 600 ευρώ, ως κόστος επέμβασης, διότι δεν νοσηλεύτηκε σε Στρατιωτικό νοσοκομείο. Το πλησιέστερο όμως Στρατιωτικό Νοσοκομείο απέχει 250 χλμ από την πόλη των Ιωαννίνων και επιπρόσθετα ο συγκεκριμένος συνάδελφος τυγχάνει να επιμελείται σύζυγο με αναπηρία.

3. Το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε ένα άλλο που εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός. Συνάδελφος που υπηρετεί επίσης στην περιοχή της Ηπείρου, κλήθηκε να καταβάλει σημαντικό ποσό διότι κατόπιν τροχαίου ατυχήματος που υπέστη, διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και νοσηλεύτηκε σε κρατικό νοσοκομείο της ανωτέρω περιοχής. Η συγκεκριμένη απαίτηση τελικά αποσύρθηκε από την υπηρεσία κατόπιν επέμβασης της Μονάδας του.

4. Το αναχρονιστικό πλαίσιο που διέπει τις νοσηλείες των Στρατιωτικών δεν εγκρίνει τη «διάσωσή» τους σε περίπτωση που αυτή θα διαρκέσει πέραν των προβλεπομένων από την Υπηρεσία ημερών. Η δε μικρή κατανομή των στρατιωτικών νοσοκομείων ανά την επικράτεια καθιστούν απαραίτητη την «ευελιξία» από πλευράς υπηρεσίας, για ορισμένες περιπτώσεις νοσηλείας, στα νοσοκομεία της περιοχής τους.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

5. Το δικαίωμα στην υγεία είναι κατάκτηση αδιαπραγμάτευτη και ο στρατιωτικός δεν απαιτεί τίποτα παραπάνω από το να συμμετέχει ως ισότιμος πολίτης σε υπηρεσίες υγείας αντάξιες των ολοένα αυξανόμενων εισφορών που καταβάλει. Ζητούμε την παρέμβαση της Ηγεσίας για την άμεση και οριστική λύση σε τέτοια περιστατικά που απαξιώνουν το θεσμό των Ενόπλων Δυνάμεων και αναπτύσσουν το αίσθημα ανασφάλειας μεταξύ των συναδέλφων.

6. Εισηγητής θέματος, Τομεάρχης Μέριμνας Προσωπικού Ασμχος (ΕΑ) Κυριάκος Αυγερινός, τηλ. 6983515236

7. Χειριστής θέματος, Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού: Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλ. 6983503377.

Μετά τιμής
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Δημήτριος Ρώτας
Επγός (ΥΔΚ)

 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γεώργιος Θεοδώρου
Λγος (ΠΖ)

 

Facebook