Κύριοι Πρόεδροι και μέλη των ΔΣ των Ταμείων μας,

1. Σε συνέχεια της από 30-10-2019 επιστολής μας διαπιστώνουμε για ακόμη μια φορά την «συντονισμένη» επιλογή της αδιαφορίας απέναντι στην ανάγκη ενημέρωσης των εν ενεργεία στρατιωτικών. Υπενθυμίζουμε ωστόσο ότι οι ενεργεία στρατιωτικοί είναι οι ΜΕΤΟΧΟΙ των Ταμείων που διοικείτε και ουσιαστικά οι χρηματοδότες τους. Αυτοί επωμίζονται, σε μέγιστο βαθμό, το βάρος της καταβολής εισφορών, στηρίζοντας έτσι την χορήγηση των τωρινών παροχών, προσβλέποντας παράλληλα όμως σε ανάλογη ευμενή αντιμετώπιση στο μέλλον.

2. Οι Μέτοχοι αυτοί εκπροσωπούνται, σύμφωνα με το νόμο, από συνδικαλιστικά όργανα τα οποία δικαιούνται να συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια των Ταμείων. Γνωρίζετε πολύ καλά όμως ότι μέχρι σήμερα δεν εφαρμόσθηκε η συγκεκριμένη πρόβλεψη, με αποκλειστική ευθύνη των Διοικήσεων των Ταμείων. Όχι μόνο δεν αποδεχθήκατε τη συμμετοχή εκπροσώπων μας στα Μετοχικά Ταμεία, αλλά ούτε καν ανταποκριθήκατε στο αίτημα της Ομοσπονδίας για επίσημη ενημέρωση επί της κατάστασης αυτών.

3. Ήδη το τελευταίο διάστημα ακούγεται και από τα πλέον επίσημα χείλη η πολυπόθητη “ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ”, μετά από δέκα έτη οδυνηρής για την Χώρα κρίσης, που δεν άφησε ανεπηρέαστους τόσο τους απόστρατους συναδέλφους μας όσο και τους εν ενεργεία. Κανονικότητα όμως δεν μπορεί να υπάρξει όσο παραβιάζονται συστηματικά οι νόμοι και τα δικαιώματα που έχουν ψηφισθεί προς υποστήριξη των συμφερόντων των εν ενεργεία συναδέλφων μας. Είναι τελικά τόσο δύσκολη η τήρηση των νόμων;

4. Δεν θα σταθούμε απέναντι στους αποστράτους συναδέλφους μας και στα δίκαια αιτήματα τους για αποκατάσταση της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία έχουν βρεθεί. Άλλωστε γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κινδυνεύουμε κι εμείς να βρεθούμε σε αντίστοιχη δεινή θέση στο μέλλον εξαιτίας διαδοχικών εσφαλμένων επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων στο μείζον ζήτημα του ασφαλιστικού, με αποκορύφωμα τον πολλαπλώς αντισυνταγματικό Ν. 4387/2016 (γνωστό και ως νόμο «Κατρούγκαλου»). Η αποκατάσταση όμως των όποιων αδικιών δεν μπορεί να γίνεται μονίμως με την μετακύληση των βαρών στις επόμενες γενιές.

5. Άλλωστε η οικονομική πολιτική που χαράζεται με τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης δεν είναι δικό σας πεδίο ευθύνης. Ο ρόλος των Μετοχικών Ταμείων δεν είναι να «μπαλώνουν τις τρύπες» των κυβερνητικών επιλογών ή να «χρυσώνουν το χάπι». Οι Διοικήσεις τους είναι υπεύθυνες για την κατά νόμο σωστή διαχείριση της περιουσίας των Ταμείων, δηλαδή της περιουσίας των ίδιων των Μετόχων.

6. Ως εκ τούτου, έχετε την απόλυτη ευθύνη να ενημερώνετε τους Μετόχους, διά των εκπροσώπων τους, για τις Αποφάσεις σας και τις επιπτώσεις που έχουν στο μέλλον των Ταμείων μας. Δυστυχώς για άλλη μια φορά δεν το κάνατε. Αναρωτιόμαστε τι φοβάστε.

7. Θα φωνάζουμε Κύριοι Πρόεδροι συνέχεια μέχρι να μας ακούσετε: ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ . ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ.

8. Επανερχόμενοι λοιπόν στο θέμα της καταβολής μερίσματος υπό μορφή επιδόματος, είναι σαφές και προκύπτει από αντίστοιχα έγγραφα, ότι πράξατε «κατ ́εντολή» και όχι σύμφωνα με τον νόμο. Από όσον γνωρίζουμε, τα Μετοχικά Ταμεία είναι αυτοτελή νομικά πρόσωπα. Επ’ αυτών, μόνο ο κ.ΥΕΘΑ έχει εποπτικό ρόλο και μόνο σε ό,τι αφορά για το αν οι Αποφάσεις σας είναι προς το συμφέρον των Ταμείων ή όχι.

Πως θα εξηγήσετε στους ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ σας την πρωτοβουλία του κ.Α/ΓΕΕΘΑ?

Προβλέπεται η κίνηση αυτή από το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου λειτουργείτε?

9. Ο θεμελιώδης Νόμος που σας δεσμεύει είναι αυτός που ορίζει το αυτοδιοίκητο των Ταμείων και συνακόλουθα την πλήρη ευθύνη των Διοικήσεων για τις αποφάσεις τους και την επίδρασή τους στην Περιουσία των Ταμείων. Σας δεσμεύει ομοίως ο Νόμος που προβλέπει τη συμμετοχή εκπροσώπων στην Διοίκηση των Ταμείων, ακριβώς για να ελέγχονται αντίστοιχες αποφάσεις.

    Κύριοι Πρόεδροι και μέλη των ΔΣ των Ταμείων μας,

10. Η ΠΟΜΕΝΣ όπως ανέφερε και στην σχετική της επιστολή δεν είναι ενάντια στις νόμιμες παροχές ακόμη και αν αυτές είναι πλέον των τακτικών.

11. Η ΠΟΜΕΝΣ ζητά να τηρείται ο νόμος και να ενημερώνεται έγκαιρα και σωστά ο εν ενεργεία συνάδελφος.

12. Η ΠΟΜΕΝΣ δεν δέχεται ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ στα Ταμεία των εν ενεργεία στρατιωτικών, ούτε επιτρέπει κάποιους να κάνουν καριέρες με τα λεφτά των συναδέλφων.

13. Κύριοι Πρόεδροι και μέλη των Μετοχικών Ταμείων μας, για ακόμη μια φορά ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την ενημέρωση μας και την εφαρμογή των νόμων.

Μετά τιμής
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Δημήτριος Ρώτας
Επγός (ΥΔΚ)

 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γεώργιος Θεοδώρου
Τχης (ΠΖ)

 

Facebook