8 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 

      Μια ιστορική αναδρομή, από τον Τομέα Ισότητας Φύλων, ” Τιμής Ένεκεν ” στις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων για την προσφορά και το έργο τους…

      Η παρουσία των γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησε το 1946 με τη Στρατιωτική Σχολή Εκπαιδεύσεως Αδελφών Νοσοκόμων, από την οποία αργότερα προέκυψε η σημερινή ΣΑΝ.

     Ο Νόμος 705/1977 “Περί Στρατεύσεως των Ελληνίδων ” αποτέλεσε την τομή στη σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα, καθώς υπήρξε η πρώτη θεσμοθετημένη παρουσία της γυναίκας στο στρατό,  σε ένα καθαρά ανδροκρατούμενο χώρο.

     Το διάστημα 1985 – 1992 κατατάχθηκαν γυναίκες ως Οπλίτες Πενταετούς Υποχρέωσης (ΟΠΥ) ,όπου ο θεσμός  μετονομάστηκε σε Εθελοντές Πενταετούς Υπηρεσίας (ΕΠΥ ).

     Το 1991, πραγματοποιήθηκε η ένταξη των πρώτων γυναικών στις παραγωγικές Σχολές Αξιωματικών και των τριών κλάδων, αλλά όχι σε μάχιμες θέσεις.

     Το 1996, ακολούθησε η εισαγωγή γυναικών στις Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

     Το 2001, προσλήφθηκαν οι πρώτες γυναίκες Επαγγελματίες Οπλίτες- ΕΠ.ΟΠ.

     Το 2002, υπήρξε χρονιά – σταθμός, αφού έπεσε και το τελευταίο “οχυρό” με την εισαγωγή των πρώτων γυναικών στην κατηγορία των « Όπλων » , στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, στους Ιπτάμενους της Σχολής Ικάρων και στους Μάχιμους της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, καθώς και σε όλες τις « μάχιμες » ειδικότητες των Παραγωγικών Σχολών Υπαξιωματικών.

     Η Ιστορία μας δείχνει ότι οι γυναίκες μέχρι σήμερα έχουν κατακτήσει πολλά και πλέον, υπηρετούν σε θέσεις που παλαιότερα θεωρούνταν ανδρικό προνόμιο.

     Ο Τομέας Ισότητας Φύλων, εύχεται να αναγνωριστεί η προσφορά των γυναικών συναδέλφων σε ανώτερα και ανώτατα αξιώματα, καθώς και τη μεγαλύτερη συμμετοχή τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, γιατί η ισότητα δεν κατοχυρώνεται μονάχα στους νόμους, αλλά και στην πράξη.

Χρόνια πολλά!!!

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Δημήτριος Ρώτας
Επγός (ΥΔΚ)

 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γεώργιος Θεοδώρου
Τχης (ΠΖ)

 

Facebook