ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τρίτη 01 Μαρτίου 2022, πραγματοποιήθηκε επίσημη συνάντηση, αντιπροσωπείας της ΠΟΜΕΝΣ και μελών του ΔΣ της ΕΣΠΕΑΙΤ, με τον Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Καραγκούνη Κων/νο και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Βουλευτή Θεσσαλονίκης  κ. Γκιουλέκα Κων/νο.

Με γνώμονα τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, οι θεσμικοί εκπρόσωποι ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της επιτροπής για τα σημαντικότερα θέματα που απαιτούνται να ρυθμιστούν μέσω νομοθετικών διατάξεων. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ κ. Ρώτας Δημήτριος αναφέρθηκε:

  1. Κατάργηση των ηλικιακών ορίων βαθμού σε όλα τα στελέχη, ώστε να δίνεται το δικαίωμα της κάλυψης των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, σύμφωνα με τα όσα ορίζουν οι σχετικές διατάξεις του ΕΦΚΑ.
  2. Εφαρμογή της νυχτερινής αποζημίωσης για όλα τα στελέχη των ΕΔ, μετά την πρόσφατη δικαστική δικαίωση της ΠΟΜΕΝΣ.
  3. Έκδοση προεδρικού διατάγματος(εκκρεμεί πέντε χρόνια!!!) για τον καθορισμό τους ύψους αποζημίωσης των υπηρεσιακών μετακινήσεων (ΦΥΛΛΑ ΠΟΡΕΙΑΣ), ώστε να υπάρχει ίση αντιμετώπιση του στρατιωτικού προσωπικού με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.
  4. Πρόβλεψη της μάχιμης πενταετίας για όλο το στρατιωτικό προσωπικό, ανεξαρτήτου γεωγραφικού προσδιορισμού, εφόσον ασκεί τα καθήκοντα της ειδικότητας του.
  5. Αποπληρωμή των υπηρεσιών των στρατιωτικών στον Έβρο και τα Νησιά του Αιγαίου που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 18 μήνες, στο Πλαίσιο Επιτήρησης- Αποτροπής Μεταναστευτικών Ροών και Ασφάλειας Συνόρων.
  6. Αποκατάσταση βαθμολογικής εξέλιξης Αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ  τάξεων 1993, 1994 και 1995 (καταταγέντων τα έτη 1991, 1992 και 1993), θιγομένων από την παρ. 26 του άρθρου 18 και την παρ. 11 του άρθρου 47 του Ν.4407/2016.
  7. Αποκατάσταση βαθμολογικής εξέλιξης Αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ καταταγέντων από το έτος 1984 έως το έτος 1993, θιγομένων από την παρ. 26 του άρθρου 18 του Ν.4407/2016 όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 32του Ν.4609/2019.
  8. Βαθμολογική εξέλιξη Αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ κρινόμενων με το Ν.3883/2010 τάξεως 1996 και εντεύθεν που αφορά τους καταταγέντες από το έτος 1995 και εντεύθεν προκειμένου με την συμπλήρωση 35 ετών πραγματικής υπηρεσίας να λάβουν τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη και καταληκτικό βαθμό του Συνταγματάρχη.
  9. Ρύθμιση της βαθμολογικής Εξέλιξης Αξκών Ειδικών Καταστάσεων Αποφοίτων ΑΣΣΥ, σύμφωνα και με την τελευταία δικαστική απόφαση.
  10. Ένταξη των Αξκών ΕΜΘ στην Β’ μισθολογική κατηγορία.
  11. Θεσμοθέτηση νέας βαθμολογικής εξέλιξης μονίμων Υπαξιωματικών προελεύσεως Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.).

Παράλληλα επισημάνθηκε ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντική η συνεχής συνεργασία των αρμόδιων Υπουργείων, αλλά και της Επιτροπής, με την Ομοσπονδία, ώστε μέσα από διάλογο και κατάθεση ρεαλιστικών προτάσεων να επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα για τα αδικίες που βιώνουν οι στρατιωτικοί εδώ και δεκαετίες.

Από την πλευρά τους οι Βουλευτές επισήμαναν την σημαντική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων σε πολλαπλά επίπεδα κρίσεων και συμφώνησαν με την ανάγκη που έχει δημιουργηθεί, για την άμεση νομοθετική επίλυση θεμάτων που πλήττουν τα στελέχη.

Παράλληλα υπήρξε η δέσμευση για την περαιτέρω εξέταση συγκεκριμένων προβλημάτων και την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα και λύσεις σε θέματα που χρονίζουν.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την από κοινού απόφαση για άμεσες και στοχευμένες πρωτοβουλίες προς τα αρμόδια Υπουργεία Άμυνας, Οικονομικών και Εργασίας, ώστε να ενσωματωθούν σε επόμενα νομοσχέδια, διατάξεις που θα επιλύουν σημαντικές αδικίες.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Δημήτριος Ρώτας
Ασμχός (ΥΔΚ)

 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γεώργιος Θεοδώρου
Τχης (ΠΖ)

 

Facebook