Αξιότιμοι  κ.κ.  Υπουργοί,  Αξιότιμοι  κ.κ.  Βουλευτές  της  Διαρκούς Επιτροπής  Εθνικής  Άμυνας  και  Εξωτερικών  Υποθέσεων,  Αξιότιμε  κ.  Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.Ε.Ν.Σ., κατόπιν του (ε) σχετικού εγγράφου της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (Ε.Σ.Π.Ε.Λ.), επανέρχεται στο φλέγον θέμα που αφορά όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτό της Μοριοδότησης και Παραμετροποίησης των Κριτηρίων Μεταθέσεων, για να αναδείξει την ιδιαίτερη αναστάτωση και δυσαρέσκεια που προκλήθηκε στους συναδέλφους που κατά το παρελθόν υπηρέτησαν σε θέσεις ΕΥΕ ή ως Παρατηρητές ΟΗΕ – ΟΑΣΕ, με την έκδοση της νέας Υπουργικής Απόφασης του (α) όμοιου.

2. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι οι εν λόγω συνάδελφοι, για το χρονικό διάστημα της προαναφερθείσας υπηρεσίας τους, παύουν πλέον να λαμβάνουν μόρια για το κριτήριο της «Φρουράς», σύμφωνα με τον περιορισμό της παρατήρησης 3 της Παραγράφου Γ (Αντικειμενικά Κριτήρια) του Παραρτήματος «Α» του (α) σχετικού, εφόσον η τοποθέτηση τους, είχε υλοποιηθεί κατόπιν επιθυμίας τους.

3. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών- Π.ΟΜ.Ε.Ν.Σ. εκτιμά ότι η ισχύουσα ρύθμιση στην Υπουργική Απόφαση είναι άδικη για τους παρακάτω λόγους:

    α. Η μοριοδότηση των αντικειμενικών κριτηρίων εξάγεται σύμφωνα με τα αντικειμενικά κριτήρια του άρθρου 5 του ν. 3883/2010, όπου και δεν αναφέρεται ο συνυπολογισμός της οποιαδήποτε αποκλειστικής επιθυμίας υπηρέτησης του στελέχους σε θέσεις ΕΥΕ ή ως Παρατηρητές ΟΗΕ – ΟΑΣΕ.

    β. Η παράμετρος επιθυμία υπηρέτησης στη Φρουρά δεν θα πρέπει να μοριοδοτείται μηδενικά, καθόσον οι λόγοι υποβολής της επιθυμίας δεν σχετίζονται και δεν αφορούν την υπηρεσία.

    γ. Η εφαρμογή παραμέτρου επιθυμίας υπηρέτησης στη Φρουρά, αποκλειστικά στη μοριοδότηση της υπηρεσίας σε θέσεις ΕΥΕ ή ως Παρατηρητές ΟΗΕ – ΟΑΣΕ, επιφέρει διάκριση μεταξύ των στελεχών.

    δ. Οι αυξομειώσεις των κριτηρίων μοριοδότησης της υπηρεσίας στη Φρουρά είναι δίκαιη μόνο στην περίπτωση της χρονολογικής οριοθέτησης της υπηρεσίας (π.χ άλλα τα κριτήρια υπηρεσίας σε μια Φρουρά από το 1999 έως το 2005 και άλλα από το 2006 έως το 2022). Η αναδρομικότητα λόγω της αλλαγής των κριτηρίων μοριοδότησης δεν στοιχειοθετείτε.

   ε. Ο μηδενισμός στην μοριοδότηση της υπηρεσίας σε θέσεις ΕΥΕ ή ως Παρατηρητές ΟΗΕ – ΟΑΣΕ, μηδενίζει τα κριτήρια με τα οποία προσμετρούνταν η εν λόγω Φρουρά στις προγενέστερες Υπουργικές Αποφάσεις.

 στ. Τα στελέχη που υπηρέτησαν σε θέσεις ΕΥΕ ή ως Παρατηρητές ΟΗΕ – ΟΑΣΕ κατόπιν επιθυμίας τους, ήταν για λόγους αποκλειστικά οικονομικούς που σχετίζονταν με κάλυψη τρεχουσών δαπανών υγείας – βιοπορισμού της οικογενείας τους.

   ζ. Οι συνάδελφοι μας που τοποθετήθηκαν σε θέσεις ΕΥΕ, μετακινήθηκαν χωρίς την συνοδεία της οικογενείας τους, μιας και αυτό απαγορεύεται.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Αξιότιμε  κ.  Γενικέ  Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί, 

4. Κατόπιν όλων των παραπάνω και προκειμένου να αποκατασταθούν οι αδικίες στην μοριοδότηση των στρατιωτικών που  προαναφέρθηκαν, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. προτείνει την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης του (α) σχετικού όσον αφορά στο κριτήριο μοριοδότησης της υπηρεσίας σε θέσεις ΕΥΕ ή ως Παρατηρητές,

5. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. όπως έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη, θα συνεχίσει να πορεύεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με αποτελεσματικές παρεμβάσεις σε ανώτατα θεσμικά επίπεδα, καταθέτοντας συγκεντρωτικά τις προτάσεις της έως ότου επιλυθούν και τα λοιπά προβλήματα που υπάρχουν στην Υπουργική Απόφαση για την Παραμετροποίηση Κριτηρίων Μεταθέσεων Στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων, με απώτερο σκοπό την εξάλειψη των  χρόνιων αδικιών  στα  πλαίσια  της δικαιοσύνης, των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης αντιμετωπίζοντας τις όποιες  διακρίσεις.

6. Επίσης σας υπενθυμίζουμε ότι με τα (β), (γ), (δ), (ε) και (ζ) σχετικά έγγραφά μας

https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1739-pomens-amesi-epilysi-provlimaton-stin-parametropoiisi-kritirion-metatheseon

https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1792-pomens-parametropoiisi-kritirion-metatheseon-stelexon-adikies-pou-xrizoun-ameson-diorthoseon

https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1799-pomens-parametropoiisi-kritirion-metatheseon-stelexon-adikies-pou-xrizoun-ameson-diorthoseon-meros-deftero

https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1811-pomens-parametropoiisi-kritirion-metatheseon-stelexon-adikies-pou-xrizoun-ameson-diorthoseon-meros-trito

https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1874-pomens-parametropoiisi-kritirion-metatheseon-stelexon-e-d

σας έχουμε υποβάλλει τεκμηριωμένες προτάσεις για σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από την άμεση εφαρμογή της νέας Υπουργικής Απόφασης του (α) σχετικού από το 2022 και αφορούν την παραμετροποίηση των κριτηρίων μεταθέσεων  στελεχών που συνδέονται με την μοριοδότηση του κάθε στελέχους και είναι άρρηκτα συσχετισμένες με τις τοποθετήσεις – μεταθέσεις.

7. Εισηγητές  θέματος:  Ανχης (ΔΒ) Πέτρος Μούστος τηλ 6936158679 Πρόεδρος Ε.Σ.ΠΕ.Ε Λάρισας.

8. Χειριστής θέματος: Αντιπρόεδρος Διοικητικών Θεμάτων και Προσωπικού, Τχης (ΑΠΒ) Κουτσίδης Θεόδωρος τηλ. 6944055135.

 

Μετά τιμής
Για την Εκτελεστική Γραμματεία

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Δημήτριος Ρώτας
Ασμχός (ΥΔΚ)

 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γεώργιος Θεοδώρου
Τχης (ΠΖ)

 

Facebook